
Wat is kleurenleer en the color wheel?
Wat is kleurenleer en the color wheel?
Wat is kleurenleer en ‘The color wheel’? Als make-up artist speelt kleur een grote rol in mijn leven. Om te beginnen al met het kiezen van de juiste kleur foundation. En welke kleur oogschaduw of lipstick kies je bij een paarse jurk. Of bij groene ogen? Kleuren maken of breken een look. Het kan het verschil zijn tussen een head turner of een muurbloempje. Hoe gek is het dan dat er op een visagie opleiding zo weinig aandacht wordt besteed aan kleurenleer?

The Facechart Book’s Color Wheel
Gelukkig voor ons mua’s (make-up artists) heeft Liza een heel hoofdstuk aan kleurenleer geweid! Ik ben er zo enthousiast over! Wist je bijvoorbeeld dat Isaac Newton in 1666 het kleurenwiel heeft uitgevonden?(p.60) Ik ben echt een sucker voor dat soort feitjes en het staat in het boek! Na de uitleg over primaire, secundaire en tertiaire kleuren, etc. had ik heel veel aan de uitleg van complementary colors. “They complete each other and bring perfection to both”.(p.62) Ik ben overtuigd! Een mua moet het kleurenwiel uit het hoofd kennen. Dan weet je wat er gebeurd als je een bepaalde kleur gebruikt bij een bepaalde kleur ogen of kledingstuk. Het kan elkaar versterken maar ook verzwakken.

Wat is kleurenleer en the color wheel nog meer?
Tot en met complementary colors was ik enigszins bekend met de kleurenleer. Little did I know! Er bestaat nog zoiets als split complementary colors, tetradic colors, de square colorscheme, analogous colors en simultaneous contrast. Wat? Het is teveel om hier even snel in deze blog uit te leggen, dus ik zal je sowieso adviseren het boek goed te lezen. Maar een tip van Liza luidt: “Implanting simultaneous contrast into your art empowers emotions in colors.” Als voorbeeld geeft Liza, dat een warme toon warmer lijkt wanneer hem plaatst naast een koele toon. Als je dit door hebt, kun je legio effecten creëren met kleuren. (p.67)

De drie elementen van kleur
Als laatste beschrijft Liza de drie elementen van kleur. Hue (tint), Value (waarde, dus hoe licht of donker een tint is) en Intensity (hoe zwak of sterk de tint is) Als je dit begrijpt en als je het kleurenwiel begrijpt, dan snap je ook hoe je met kleuren kunt spelen. Hoe je ze intenser, helderder of juist donkerder kunt krijgen. Je begrijpt hoe je kleuren met elkaar kan mengen om tot de juiste huidskleur te komen voor een make-up. Het hoofdstuk eindigt dan ook met een ‘complexion challenge.’ In aanloop naar hoofdstuk vier dat over de opbouw van skin tones gaat, leer je aan het eind van hoofdstuk drie hoe je kleuren mengt om de juiste huidskleur te creëren.

EINDELIJK ECHT BEGINNEN!
Ik vond het ontzettend moeilijk om niet meteen met de Liza facecharts te beginnen. Maar ik wilde echt het boek in de juiste volgorde lezen om er zoveel mogelijk uit te halen voor mezelf. Veel van mijn M.A.C. facecharts heb ik jullie laten zien. Zo ook deze op Andy Warhol’s geïnspireerde facecharts van zijn schilderij Marilyn. Maar dit zullen waarschijnlijk de laatste zijn, want ik ga eindelijk met de Liza facecharts beginnen! Ik kan niet wachten. Nu de kleurenleer duidelijk is, ga ik met meer zelfvertrouwen het volgende hoofdstuk in. Ik begrijp nu ook waarom het zo belangrijk is als mua om te weten hoe kleuren in elkaar steken en hoe je ze samen kunt laten werken. Over twee weken mijn nieuwe blog. Die zal gaan over hoofdstuk vier. Het opbouwen van de huidkleur.
Wil je meer lezen over kleuren? Klik dan hier voor het boek van Liza Kondrevich.
No Comment