S&NAP: Work in Progress III

S&NAP: Work in Progress III

In mijn vorige post S&NAP: Work in Progress II schreef ik over de reden waarom ik de S&NAP coachingslessen van Nurlaila Karim ben gaan volgen. In deze blog zal ik je vertellen hoe zo’n coachingssessie in zijn werk gaat en vooral: wat het met mij deed. Want het verschil is enorm! Lees mee met S&NAP: Work in Progress III.

Gevecht met jezelf is het zwaarste gevecht dat je moet leveren
Vechten tegen jezelf is het zwaarste gevecht dat je moet leveren.

Wat is de S&NAP Methode precies?

S&NAP is een methode die Nurlaila Karim heeft ontwikkeld vanuit het NLP principe (Neuro Linguistisch Programmeren) S&NAP staat voor Singing and Neuro Associative Performance. S&NAP is in eerste instantie echt op zangers gericht. Want als zanger kun je technisch misschien wel weten wat je moet doen, maar gebeurt er emotioneel misschien wel weinig tot niets vanwege allerlei blokkades. Deze blokkades bouw je in de loop van je leven op. Een baby, bijvoorbeeld, ademt zonder blokkades. In mijn geval had ik zoveel blokkades opgebouwd dat de muur om mijn emoties heen zo hoog was, waardoor de docent op de musicalacademie zei, dat hij mij niet geloofde. Nurlaila helpt je dan met jezelf resetten en je blokkades opheffen.

De eerste sessie

Vanaf 2006 heb ik een paar jaar therapie gevolgd om mijn jeugd te verwerken. Maar toen ik daarmee klaar was, bleef in de tien jaar daarna, altijd dat theater in mij sluimeren. Ik had al ik weet niet hoe veel solo voorstellingen geschreven maar nooit uitgevoerd. En elke keer was ik weer òf verdrietig òf ik dacht:” Als je het ècht nog had gewild, dan was je ervoor gegaan.” Maar ik ging er nooit meer voor. En toch lag het als een baksteen op mijn hart. Dus de eerste sessie met Nurlaila, die we overigens online via zoom deden vanwege Corona, gingen we eerst naar de kern van mijn blokkade.

We deden een soort meditatie oefening en daarna ging ik terug naar die dag dat ik “New York New York” ging zingen in de les. Het was alsof ik naar de situatie van toen keek alsof ik naar een film keek. Alles kwam weer naar boven. En ik moest keihard huilen. Ik kon niet meer stoppen. En toen gebeurde er iets essentieels. Nurlaila zei: “Ga ademen naar waar de pijn, de blokkade, zit.” Normaal gesproken sloot ik mijn gevoel af als ik zo hard moest huilen. Maar nu deed ik wat ze zei. En de eerste keer er doorheen ademen was heel moeilijk. Maar tegelijkertijd zo bevrijdend!

Losbreken van jezelf en weggaan van je oude ik. S&NAP: Work in Progress III.
S&NAP: Work inProgress III. Losbreken van jezelf.

Eruit breken

“Ga nu in je gedachten uit dat leslokaal,” zei Nurlaila. Ik liep de gang op en vertelde haar dat ik boven aan de trap ging zitten. “Maak je los van het lokaal,” zei Nurlaila. Wat er toen gebeurde was echt bizar. Ik moest heel hard huilen, bleef doorademen naar die plek in mijn lijf en probeerde mezelf uit dat lichaam op die trap te worstelen. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat ik me echt voelde alsof ik uit dat lichaam stapte. Daarna liep ik naar onder aan de trap en keek omhoog. Naar dat meisje bovenaan die trap. En ik zei tegen haar: “Ik laat je hier achter. Ik moet verder.”

Nurlaila zei, dat ik nu naar mijn veilige plek moest gaan. Dat was gek genoeg op dat moment het toneel van het Universiteitstheater. In de spotlight. Het toneel was altijd een veilige plek voor mij. Want daar konden mensen alleen maar oordelen over mijn talent of uiterlijk. En niet over wie ik ècht ben. Voor de buitenwereld leek ik een heel open persoon. Maar ik liet vroeger niemand ooit zien wat er ècht in mezelf omging, zelfs niet aan mezelf. Ik was zo bang voor die confrontatie. Therapie hielp me daar overheen te komen. En Nurlaila gaf me het laatste zetje om definitief helemaal voor mezelf te kiezen.

Verandering door S&NAP

Na dat moment van uitbreken uit mezelf, voelde ik me letterlijk bevrijd. Ik kreeg ineens het zelfvertrouwen om mijn eigen nagelsalon op te starten. Waar ik eerst allerlei beren op de weg zag en de angst had niet goed genoeg te zijn, dacht ik nu: “Het is nooit de beste tijd om te starten. Dus nú ga je het doen!” Ik ging zelfs weer af en toe voor de lol zingen als ik ergens mee bezig was. Van Nurlaila kreeg ik ook een persoonlijke meditatie toegestuurd. De eerste weken dat ik met die meditatie bezig was, kwamen er nog allerlei emoties boven en moest ik erdoorheen blijven ademen. Maar naarmate de tijd verstreek werden die emoties steeds minder heftig.

Gek genoeg heb ik op dit moment helemaal niet meer de behoefte om op het toneel te staan. Maar wil ik mijn bedrijf gaan uitbouwen. Mijn nagelsalon, visagie opdrachten en mijn webshop. En in 2022 starten met de Master Taalwetenschap aan de UvA. Gewoon omdat ik dat leuk vind. En niet omdat anderen iets van me verwachten. Ik voel me letterlijk bevrijd van mijn angsten en onzekerheden. En ik heb weer ruimte in mijn hoofd en lijf voor nieuwe avonturen. Ik ben Nurlaila dan ook heel erg dankbaar voor haar coaching. Binnenkort ga ik nog één sessie met haar plannen als afronding van het geheel. Maar ik kan iedereen, die zichzelf laat tegen houden door allerlei disfunctionele gedachten, aanraden om met zichzelf aan de slag te gaan. En zijn of haar blokkades op te heffen met de S&NAP methode van coach Nurlaila.

Brit nu. Veel lichter en blijer in mijn hoofd. S&NAP: Work in Progress III.
Brit nu. Veel lichter en blijer in mijn hoofd. 😀

S&NAP: Work in Progress I: Theaterdier kun je hier lezen! S&NAP: Work in Progress II: Theaterdier? kun je hier lezen!

Britstyle

Related Posts

Het insta-museum.

Het insta-museum.

S&NAP: Work in Progress II

S&NAP: Work in Progress II

S&NAP: Work in Progress I: Theaterdier

S&NAP: Work in Progress I: Theaterdier

PIT veiligheidsmuseum leuk uitje!

PIT veiligheidsmuseum leuk uitje!

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *