Kies jouw perfecte gezichtscrème

Kies jouw perfecte gezichtscrème

Het bekendste huidverzorgingsritueel is waarschijnlijk wel die van Cleopatra. De Egyptische koningin die leefde in de eerste eeuw voor Christus. Maar wat voor ritueel had zij om haar huid in goede conditie te houden? En hoe verzorgden de vrouwen in de eeuwen erna hun huid? In deze post vertel ik je in een notendop iets over de huidverzorgingsrituelen van vorige eeuwen en gaan we verder in op hoe jij de juiste crème voor jouw gezicht kan kopen. Kortom, kies jouw perfecte gezichtscrème!

Hydrateer je huid goed!

Geschiedenis van de anti-aging rituelen

Het oude Egypte

Een van de meest beroemde schoonheidsrituelen is die van Cleopatra (96-30 v. Chr.). Maar wist je dat de eerste archeologische bewijzen voor huidverzorging al zo’n 6000 jaar oud zijn? In diverse Egyptische graftomben hebben archeologen onder andere castorolie, sesamolie en moringaolie gevonden. Toen gebruikten de Egyptenaren ze om de huid (en het haar) te verzorgen en nu nog steeds worden er allerlei goede eigenschappen aan de geurige oliën toegedicht. Naast olie om de huid te verzorgen, hadden de oude Egyptenaren ook al zeep, gemaakt van klei en olijfolie, om de huid te reinigen. Om de huid te hydrateren gebruikten de vrouwen maskers van honing en melk. Cleopatra baadde in ezelinnenmelk. Het maakte haar huid zacht en gehydrateerd. Eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee als je bedenkt dat in ezelinnenmelk alfahydroxyzuren zitten. Deze zuren exfoliëren de huid, de melk bevat calcium wat de vorming van nieuwe huidcellen stimuleert en melkzuur heeft het vermogen om vocht vast te houden en aan te trekken waardoor je huid een hydratatie boost krijgt. En hydratatie is key in het anti-aging proces. Alleen waar laat je die 700 ezelinnen die je nodig hebt, voor dit dagelijkse ritueel? Niet erg praktisch dus!

De Grieken en Romeinen

Door de geschiedenis heen zijn mensen altijd bezig geweest om middeltjes te vinden voor de eeuwige jeugd. Ook bij de oude Grieken en Romeinen was het gebruik van oliën, melk en honing bekend als huidverzorgings– en anti-agingritueel. Zij gebruikten voornamelijk natuurlijke producten uit de eigen omgeving. Het meest gebruikte recept voor hun skincare ritueel is een mix van verse bessen met melk. Olijven en olijfolie werden gebruikt om het gezicht te exfoliëren en hydrateren. Om geen zongebruind gezicht te krijgen, want dat werd met de lagere klasse geassocieerd, gebruikten de Grieken en Romeinen zand en oliën.

Middeleeuwen en Renaissance

In de middeleeuwen en renaissance werden veel kruiden gebruikt om een mooie gladde huid te behouden. Men maakte zalfjes van dierlijke vetten en bracht die op het gezicht aan. Aloë vera, komkommer en rozemarijn werden gebruikt om de huid te reinigen en ook in deze periode gebruikte men honing als basis voor een gezichtsmasker, alleen nu met kruiden en bloemen. Brood gedrenkt in rozenwater gebruikten de dames tegen wallen. Het klinkt allemaal redelijk effectief. Effectiever in ieder geval dan de 16e eeuwse Elizabethaanse vrouwen die dunne plakjes rauw vlees op hun gezicht legden om de rimpels te verminderen. In de 18e eeuw gebruikten de dames aan het Franse hof oude wijnen op hun gezicht. De fruitzuren in de wijn hadden ook een exfoliërend effect. Tevens gebruikte men in die tijd havermout gekookt in azijn om puistjes tegen te gaan.

Tegenwoordig

In de twintigste eeuw kwam er een explosie aan verschillende crèmes. Voor elk huidtype, elke leeftijd, elke huidzorg wel een andere soort. De één nog beter dan de ander, en ook qua prijs in een range van 1,- tot duur. Elk merk wil jou haar crèmes verkopen en allemaal hebben ze de juiste oplossing voor jouw huidzorg. Maar hoe kies je uit deze veelheid aan crèmes de juiste?

Kies jouw perfecte gezichtscrème

De juiste crème kiezen kan lastig zijn. Zeker als je een gevoelige huid hebt. Sommige huidjes reageren op alles en anderen hebben nergens last van. Als je een winkel binnenloopt, zie je soms door de bomen het bos niet meer door de hoeveelheid aan crèmes. Je vriendinnen zeggen misschien dat je de ene crème moet gebruiken en de verkoopster probeert je een andere crème te verkopen. Maar jouw vriendinnen hebben niet dezelfde huid als jij. En misschien ben je bang dat de verkoopster jou iets probeert aan te smeren. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de verkoopsters in een parfumerie een eerlijk advies aan je geven. Vraag altijd naar de huidverzorgingsexpert. Zij zal je, als het goed is, de juiste vragen stellen en jou, op basis van jouw antwoorden, een goed advies geven. Geef dus altijd eerlijk antwoord. Want alleen dan, krijg je het beste advies. En dat ben je waard! Om tot een goed advies te komen, zal de verkoopster de volgende vragen stellen:

  • Hoe voelt jouw huid als je net uit de douche komt? Droog/trekkerig/normaal, etc.
  • Ga je glimmen gedurende de dag? Nee/t-zone/overal, etc.
  • Wat is jouw huidverzorgingsritueel? Ik gebruik nooit crème/ik gebruik alleen crème/ik reinig en gebruik crème, etc.
  • Hoe wil je dat jouw huid eruit gaat zien? Wat is jouw doel? minder droog/minder glimmen, etc.
  • Hoeveel tijd wil je eraan besteden per dag? 5 minuten tot … , etc.
  • Ben je ergens gevoelig/allergisch voor dat je weet? natuurlijke producten/ synthetische producten, etc.

Nu heeft de expert een beeld van jouw huid, jouw rituelen en wat je wilt bereiken. Ze zal je een aantal merken en crèmes laten voelen. Meestal een crème met een lichte geltextuur, één met een crèmetextuur en een hele volle crème. Als jij dat op je hand aanbrengt, voel je negen van de tien keer wel of je deze crème comfortabel vindt op je huid.

skincare. Taking care for your skin

Gevoelige huid?

Als je een gevoelige huid hebt, vraag dan altijd eerst een sample mee. Mocht je een reactie krijgen, merk je dat vrijwel direct of in ieder geval binnen een paar uur. Je huid voelt dan branderig aan, gaat jeuken of wordt rood, schilferig en krijgt bultjes. Als dat het geval is, kun je opnieuw advies vragen. Het kan ook voorkomen dat je na verloop van tijd, dat kan maanden maar ook jaren zijn, pas gaat reageren op de crème. Een allergie bouwt zich vaak op. Dus wees niet verbaasd als dat gebeurt. Je huid heeft behoefte aan iets nieuws! Dus ga opnieuw op zoek naar de juiste crème voor jou voor dit moment. Het is ook niet vreemd als jouw huid in de winter om een volle textuur vraagt en in de zomer voor een geltextuur. Door het koude gure weer is de kans op een droge en gevoelige huid nu eenmaal iets groter bij sommige mensen. Bij heftiger huidproblemen schakel je het best altijd een specialist in.

Anti-aging?

Oké, ik zal eerlijk met jullie zijn. Je krijgt niet meer die mooie gladde huid als toen je 18 was. Maar je kan er wel voor zorgen dat je huid er stralend en fris uitziet. Dan oog je jonger. Een doffe, droge huid oogt vaak wat ouder. En dat hoeft helemaal niet nodig te zijn! Het aller, allerbelangrijkste is, dat je je huid goed verzorgt. Dus reinigt, hydrateert en beschermt. In een droge huid, zie je de lijntjes veel sneller verschijnen. Dus smeren, smeren, smeren. Een niet gereinigde huid zal sneller tekenen van veroudering vertonen. Dus hup! Reinig je huid ’s ochtends èn vooral ook ’s avonds! Of je nu wel of geen make-up hebt gebruikt. Zonschade zorgt ook voor een versneld huidverouderingsproces en de risico’s op huidkanker. Dus doe jezelf een plezier, gebruik voor overdag minimaal een factor 30. Je kan de tijd niet terugdraaien maar het proces wel een tikje vertragen door naast je goede huidverzorgingsritueel ook gezond te eten, niet te roken en genoeg te bewegen. In mijn volgende blog zal ik uitgebreid een huidverzorgingsritueel met jullie bespreken. Lees hem hier. Tot snel!

Lekker masker om je huid te verzorgen

Britstyle

Related Posts

Playing with Mehron!

Playing with Mehron!

The Shakespeare Project

The Shakespeare Project

Waarom een Huidverzorgingsritueel

Waarom een Huidverzorgingsritueel

4 Comments

  1. Wat fijn zo een geschiedenis, dat wist ik niet. Klinkt ergen wel logisch.
    Ik krijg wel meer zin om een beautydag te houden net als Cleopatra. 😍💋

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *